S.O.S. Világ-Magyarország (1999)

Az S.O.S. Világ-Magyarország szimfonikus költemény a klasszikus formai és hangszerelési hagyományok újraélesztése mellett képet ad az új zenei stílus jellegzetességeirõl és hangzásvilágáról. Témája az emberi kultúra és civilizáció útvesztése, s az ennek nyomán felhangzó S.O.S. felhívásra a világ nemzeteinek összefogása, amely Magyarország kezdeményezésére indul el, egy igazabb, emberibb élet, a világ új szellemi arculatának kialakítására.

A szimfonikus költemény eredetileg a Postamúzeum számára, Kovács Gergelyné igazgató felkérésére született, a múzeum millenniumi CD ROM-jának kísérõzenéjeként. A felvétel a Záborszky Kálmán által vezényelt Szent István Király Szimfonikus Zenekar közremûködésével készült, s a bemutató ugyanabban az évben a hannoveri világkiállítás magyar programjában is szerepelt. A mû Magyarország küldetésérõl, s az emberi civilizáció megõrzésének érdekében tett szerepvállalásáról szól. A Titanic hajó 1912-es tragédiája jól szimbolizálja, mintegy elõrevetíti a vesztébe rohanó világ válságát, az egyensúlyzavar és kontrollvesztés miatt kialakult vészhelyzetet. Ilyen kritikus pillanatban adta le a Titanic a történelem elsõ S.O.S. jelét, amelynek jelentése „Save Our Souls” – Mentsétek meg lelkeinket!

Látható, hogy itt többrõl van szó egy súlyos hajókatasztrófánál, hiszen itt az emberiség lélekvesztésének, a földi civilizáció válságának elõjelei mutatkoznak meg szimbolikusan. Figyelemfelkeltõ, hogy egy ilyen vészhelyzetben éppen az Osztrák-Magyar Monarchia hajója, a magyarságot megszemélyesítõ Kárpátia mentette a túlélõket. A szimfonikus költemény, mint egyfajta zenei vízió, ezt a mentést és megmenekülést példázza, s talán elõrevetít számunkra valami olyat, amely már titkon érlelõdik a magyar lelkekben.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.